Movie – Khiladi
Genre – Romantic, Suspense, Thriller
Star Cast – Akshay Kumar, Ayesha Jhulka, Deepak Tijori, Sabeeha, Tinu Anand, Sharat Saxena, Anant Mahadevan, Beena Banerjee, Johnny Lever, Kunika, Prem Chopra and Shakti Kapoor.
Director – Abbas Mustan
Producer – Girish Jain and Champak Jain
Story By – Saroj Khan
Dialogues By – Naeem-Ejaz
Music By – Jatin Lalit
Lyrics By – Anwar Sagar, Mahendra Dehlvi and Dev Kohli
Screen Count – 145
Release Date – 5 June 1992
Budget | 1.80 cr |
1st Day Collection | 27 Lakh |
1st Week Collection | 1.92 cr |
India Net Box Office Collection | 4.25 cr |
Worldwide Collection | 6 cr |
Verdict | Hit |
10th Highest Grossing Film of 1992
IMDB Rating – 7.2/10
Khiladi Movie Unknown Facts :
1) This film was the first film of Akshay Kumar’s in Khiladi series. After this movie in his Khiladi series, Sabse Bada Khiladi, Main Khiladi Tu Anari, Khiladi Ka Khiladi, Khiladi 420, International Khiladi, Mr and Mrs Khiladi and Khiladi 786 films also came.
2) This film was Akshay Kumar’s first hit film and this film also proved to be the turning point for Akshay Kumar.
3) This film was inspired by Rishi Kapoor’s 1975 film “Khel Khel Mein”.
4) This film was the second film to be made under the direction of Abbas Mustan and this film also proved to be the turning point for him.
5) This film was Akshay Kumar and Ayesha Jhulka’s first film together. After this both of them worked together in the film Waqt Hamara Hai and Jai Kishan.
6) Before Ayesha Jhulka, her role was offered to Pooja Bedi. But due to some reason she refused to work in this film.
7) Before Akshay Kumar, his role was offered to Arbaaz Khan. But he refused to work in this film.
8) Anant Mahadevan played a negative role for the first time in this film.
खिलाड़ी फिल्म से जुड़ी कुछ अनसुनी बातें ( Facts in Hindi ) :
1) ये फिल्म अक्षय कुमार की खिलाड़ी सीरीज की पहली फिल्म थी. इसके बाद उनकी खिलाड़ी सीरीज में सबसे बड़ा खिलाड़ी, मैं खिलाड़ी तू अनाड़ी, खिलाड़ियों का खिलाड़ी, खिलाड़ी 420, इंटरनेशनल खिलाड़ी, मिस्टर एंड मिसेस खिलाड़ी और खिलाड़ी 786 फिल्मे भी आयी थी.
2) ये फिल्म अक्षय कुमार की पहली हिट फिल्म थी और ये फिल्म अक्षय कुमार के लिए टर्निंग पॉइंट भी साबित हुयी थी.
3) ये फिल्म सन 1975 में आयी ऋषि कपूर की फिल्म ” खेल खेल में ” से इंस्पायर्ड थी.
4) ये फिल्म अब्बास मुस्तान की डायरेक्शन में बनी दूसरी फिल्म थी और ये फिल्म उनके लिए टर्निंग पॉइंट भी साबित हुयी थी.
5) ये फिल्म अक्षय कुमार और आयेशा झुलका की साथ में पहली फिल्म थी. इसके बाद दोनों ने साथ में वक़्त हमारा है और जय किशन फिल्म में काम किया था.
6) आयेशा झुलका से पहले उनका रोल पूजा बेदी को ऑफर हुआ था. लेकिन कुछ कारण से उन्होंने इस फिल्म में काम करने से मना कर दिया था.
7) अक्षय कुमार से पहले उनका रोल अरबाज़ खान को ऑफर हुआ था. लेकिन उन्होंने इस फिल्म में काम करने से मना कर दिया था.
8) इस फिल्म में अनंत महादेवन ने पहली बार नेगेटिव रोल निभाया था.